M√°jus 25-√©n 10 √≥rakor gyalogosan vagy gyalogszerrel √°ltalmegyek MezŇĎk√∂vesdre a H√°rsfa √©s a Di√≥fa utca keresztezŇĎd√©s√©ig. Hetven √©ve a Groszmann √©s a Schwartz csal√°d is megtette ezt a t√°vot. Ezut√°n Miskolcra vitt√©k, majd Auschwitzba deport√°lt√°k ŇĎket. Meghaltak.

 • Kb. ennyi a lead, ez egy ilyen kutat√≥s poszt lesz. Mindig legfel√ľl a leg√ļjabb inf√≥, mint a filmekben. Lesznek benne forr√°sok, ugr√≥hivatkoz√°sok egy√©b inform√°ci√≥k.
 • K√©rdezheted. Mi√©rt √©rdekel ez az eg√©sz. Egyr√©szt minden √©rdekel ami Cser√©pfalu, m√°sr√©szt pedig vannak dolgok amiket nem magyar√°zunk.
 • Nem √©lhet√ľnk tudatlans√°gban, ha egyszer tudunk.
 • A kutat√°sban az a sz√©p, hogy b√°rmikor b√°rmirŇĎl b√°rmi kider√ľlhet. De nincsenek k√©rdŇĎjelek. T√≥th P√©ternek neveztek el a sz√ľleim, Cser√©pfalu tiszteletbeli polg√°ra vagyok.

2014. m√°jus 26. Nyitok majd hamarosan egy √ļj bejegyz√©st. (K√ČSZ!!!) Ez a poszt tov√°bb nem friss√ľl, itt az elm√ļlt egy h√≥nap anyaga lesz olvashat√≥, am√≠g a blogszolg√°ltat√≥ let√∂rli.

Tegnap a megeml√©kez√©sen megeml√©kezt√ľnk.
Eddig tartott az alapkapkod√≥ kutat√°s, mostant√≥l komoly szakmai seg√≠tŇĎkkel √°tmegyek a tot√°lis amatŇĎrs√©gbŇĎl a f√©lamatŇĎr kutat√≥ ŇĪrhaj√≥ba.

Advertisement

2014. m√°jus 24. Groszmann Mikl√≥s 1903-ban sz√ľletett Cser√©pfaluban √©s 1972-ben halt meg Budapesten? Tal√°n kijelenthetem, hogy ŇĎ t√ļl√©lte a holokausztot. Ez teljes bizonyoss√°ggal akkor jelenthetŇĎ ki, ha majd elmegyek a fŇĎv√°rosi XII. ker√ľleti hivatalba √©s megn√©zem, hogy a 72-es bejegyz√©snek mi volt az alapja. Az biztos, hogy Groszmann Mikl√≥s nem szerepel az √°ldozatok list√°j√°n.

Advertisement

Forr√°s: Anyak√∂nyv, Cser√©pfalui K√∂z√∂s √Ėnkorm√°nyzat Hivatal


2014. m√°jus 23. Min√©l t√∂bbet tudunk, ann√°l t√∂bbet nem tudunk. Vagy valami ilyesmit mondott egy ember. Egy h√≥nappal ezelŇĎtt kezdtem a Cser√©pbŇĎl deport√°lt emberekrŇĎl inform√°ci√≥kat keresni. Nem gondoltam akkoriban semmit, de most m√°r kider√ľlt, hogy iszony√ļ keveset tudok errŇĎl az idŇĎszakr√≥l. Rengeteg k√©rd√©s van. Most kell kicsit meg√°llnom √©s valamif√©le kutat√°smenedzsmentes projektszeml√©letet kital√°lni, mert annyira sok az inform√°ci√≥, hogy k√©ptelens√©g √°tl√°tni. Nekem persze, kinek m√°snak.

Advertisement

J√∂jj√∂n akkor most egy k√∂nnyŇĪ lista. K√©rd√©sek.

 • Vannak-e t√ļl√©lŇĎk?
 • Hogyan ker√ľlt Schwartz ErnŇĎ Mathausenbe?
 • Az Oszlai t√°jh√°zba hogyan ker√ľltek deport√°ltak?
 • Mi lett a cser√©pi k√©t csal√°d h√°z√°nak a sorsa?
 • Lehet, hogy m√©gsem MezŇĎk√∂vesdre, hanem MezŇĎcs√°tra vitt√©k a cser√©pieket?
 • Mi√©rt k√∂lt√∂ztek el Cser√©prŇĎl √©s hov√° olyan nagy sz√°mban a 20. sz√°zad elej√©n az izraelita vall√°s√ļak?
 • Hogyan lehet az, hogy a mezŇĎk√∂vesdi hitk√∂zs√©g eltŇĪnt, a MezŇĎcs√°ton pedig most √ļj√≠tott√°k fel a zsinag√≥g√°t?

Advertisement

H√©t t√©ma √©s m√©g sorolhatn√°m. H√© emberek? A maty√≥, mint olyan hogyan terjedt el, √©s ez kiknek volt nagyban vagy r√©szben k√∂sz√∂nhetŇĎ? Izgalmas k√©rd√©sek vannak m√©g bŇĎven, amiket m√°r fel sem merek tenni.

Egy csom√≥ lev√©lt√°rral, k√∂nyvt√°rral leveleztem, iszony√ļ j√≥fejek a k√∂zszolg√°k. Mindenhov√° el kellene mennem, hogy k√©ziratokban kutakodjak. IdŇĎ, idŇĎ, idŇĎ. Kicsit lass√≠tanom kell √©s valamif√©le rendszert kell kialak√≠tanom.

Ja √©s ugye a szem√©lyes inf√≥k. Ott vannak a cser√©pi interj√ļk. Mindenki m√°shogy eml√©kszik. Melyik lehet a legigazabb?

Advertisement

Tal√°ltam k√©t Cser√©pfaluban sz√ľletett, de 1944-ben m√°r nem ott √©lŇĎ √°ldozatot a Yad Vashem internet√©n. Klein √Ārmin K√°roly l√°nya t√ļl√©lte a holokausztot, az apja eml√©klapj√°n ott egy budapesti lakc√≠m is.. Elmegyek oda is.

Klein √Ārmin K√°roly 1899-ben sz√ľletett Cser√©pfaluban √©s 1945-ben Sopronb√°nfalv√°n hunyt el.

A telep√ľl√©sen (Sopronb√°nfalva TP) 1944 ŇĎsz√©tŇĎl a n√©metek B√©cs v√©delm√©ben zsid√≥ √°ll√°s√©p√≠tŇĎ munkat√°bort mŇĪk√∂dtettek. A k√©nyszermunka 1945. m√°rcius v√©g√©ig tartott, 532 ‚ÄĒ z√∂mmel fŇĎv√°rosi ‚ÄĒ zsid√≥, k√∂zt√ľk t√∂bb ismert szem√©lyis√©g √©let√©t k√∂vetelte. Innen

Advertisement

Az angol nyelvŇĪ Huseby dolgozatban le van √≠rva egy t√∂rt√©net Klein√©k boltj√°r√≥l. Az ezerkilencsz√°zas √©vek elej√©n bement oda egy csapat r√©szeg fiatal √©s √∂sszevissza t√∂rt√©k a cser√©pi szat√≥csbolt berendez√©s√©t. Ezut√°n Kleink√©k elk√∂lt√∂ztek Cser√©pbŇĎl.

Klein √Ārmin K√°rolyr√≥l egy f√©nyk√©p a Yad VashembŇĎl:

Advertisement

M√°jus 25-√©n eml√©ks√©ta azt√°n majd minden folytat√≥dik ugyan√ļgy ahogy eddig. Mert nem √©lhetek tudatlans√°gban.

2014. m√°jus 22. √ćrtam m√°r Groszmann Mikl√≥sr√≥l √©s Groszmann Gy√∂rgy Oszk√°rr√≥l. 1944-ben 22 √©ves volt az ut√≥bbi. Ňźk nincsenek rajta az √°ldozatok list√°j√°n. Szombaton m√©gegyszer megn√©zem az anyak√∂nyveket h√°tha tal√°lok valami √ļj inf√≥t r√≥luk. Tal√°ltam viszont a vil√°g igazai k√∂z√∂tt egy borsod megyei embermentŇĎt.

Horv√°th K√°lm√°n sz√°zados a miskolci VII. honv√©d hadtest (N√≥gr√°d, Borsod, G√∂m√∂r, Heves megy√©k) munkaszolg√°latos elŇĎad√≥ja volt. A n√©met megsz√°ll√°st k√∂vetŇĎen v√©gigj√°rta a ter√ľlet√©hez tartoz√≥ v√°rosok √©s j√°r√°si sz√©khelyek gett√≥it, √©s a Bel√ľgyminiszt√©rium szigor√ļ utas√≠t√°sa ellen√©re kort√≥l f√ľggetlen√ľl 14 √©vestŇĎl 70 √©vesig mindenkit besorozott. A t√∂bb ezer besorozott zsid√≥ munkaszolg√°latost a j√≥lsvai √©s a - Hatvan mellett l√©vŇĎ ‚Äď gombospusztai munkaszolg√°latos eloszt√≥ helyre vitt√©, √≠gy elker√ľlt√©k az auschwitzi hal√°lt√°bort.

Advertisement

Ez ak√°r azt is jelentheti, hogy Groszmann Mikl√≥st, Gyurit √©s Schwarcz ErnŇĎt, azaz a f√©rfiakat kivett√©k a t√∂bbiek k√∂z√ľl a gett√≥ban. Groszmann√©k megmenek√ľlhettek, - mivel nincsenek az √°ldozatok list√°j√°n - Schwartz ErnŇĎ pedig nem jutott el az asszonyokkal, gyerekekkel Auschwitzba. Itt Schwartz ErnŇĎn√©t (Klein Ir√©n) (‚Ć37), Imre Ott√≥t (‚Ć11), Gy√∂rgy√∂t, √Čvik√©t (‚Ć7) √©s Groszmann Mikl√≥sn√©t (Spern√°th Korn√©lia), Lilit (‚Ć18) √©s Lip√≥t P√°lt (‚Ć6) 1944 j√ļnius√°ban, amint meg√©rkeztek meg√∂lt√©k. Schwartz ErnŇĎ (‚Ć38) 1945 m√°rcius√°ban hunyt el Mathausenben.

Nem tudom a kutatók állítanak-e fel teóriákat, és azután indulnak tovább egy teórianyomon. Most én igen.

2014. m√°jus 21. MezŇĎk√∂vesden a m√°rt√≠roknak eml√©kmŇĪvet emeltek a h√°bor√ļ ut√°n. A h√°toldal√°n nagy t√°bl√°n lehetett olvasni az √°ldozatok neveit. M√°r nincs MezŇĎk√∂vesden az eml√©kmŇĪ. Van egy fekete eml√©kt√°bla valahol, azt m√©g keresem.

Advertisement

Ilyen volt:

Ilyen most az eml√©kmŇĪ:

Advertisement

A jelenlegi B√°rdos Lajos Tagiskola udvar√°n volt a zsinag√≥ga √©s az eml√©kmŇĪ a zsinag√≥ga elŇĎtt helyezkedett el.
1956-ban a t√°bl√°t levert√©k a m√°sik oldal√°r√≥l, majd a miskolci temetŇĎbe sz√°ll√≠tott√°k az √©pen maradt eml√©kmŇĪvet.

Viszont Jeruzs√°lemben a mezŇĎk√∂vesdi √©s k√∂rny√©kb√©li hitk√∂zs√©gek √°ldozatainak tutira van eml√©kt√°bl√°ja. dr. Simor Jeh√ļda k√∂nyv√©ben tal√°ltam. Nincs rajta Cser√©pfalu! Ezt majd szem√©lyesen is megn√©zem hamarosan.

Advertisement

R√©szlet a k√∂nyvbŇĎl: (k√©tujjas p√∂ty√∂g√©s)

Volt azonban egy kis csoport, akik √ļgy gondolt√°k, hogy m√©gis megpr√≥b√°lj√°k az √ļjrakezd√©st MezŇĎk√∂vesden. √öj h√°zass√°gok j√∂ttek l√©tre, bekapcsol√≥dtak a t√°rsadalmi √©s a politikiai √©letbe, azonban ennek a l√°tsz√≥lagos konszolid√°ci√≥nak v√©get vetett 1956. A fasizmus, ha csak n√©h√°ny napra, de √ļjra fell√°ngolt, a neofasiszt√°k balt√°val t√°madtak a zsid√≥kra, csod√°val hat√°ros, hogy ember√©letben nem esett k√°r. Ez megadta a kegyelemd√∂f√©st a mezŇĎk√∂vesdi marad√©k zsid√≥s√°gnak. Legt√∂bben elhagyt√°k a k√∂zs√©get.

‚ÄĒ‚ÄĒ‚ÄĒ

Vissza Cser√©pbe. √ćgy n√©z ki most a Schwartz-h√°z: (elad√≥)

Advertisement

√ćgy n√©z ki a Groszmann-h√°z: (nem elad√≥)

2014. m√°jus 20.

Megtal√°ltam az elsŇĎ besz√°mol√≥t a mezŇĎk√∂vesdi gett√≥r√≥l. H.H., a p√©k l√°nya 21 √©ves volt 1944-ben. Degob.hu.

1944. m√°rcius 19.-e elŇĎtt is m√°r a lakoss√°g, de fŇĎleg a fiatals√°g nagyon rossz szemmel n√©zte a zsid√≥s√°got. 300 zsid√≥ csal√°d lakott itt, fŇĎk√©nt iparosok. Az √©n √©desap√°m p√©k volt. Ňźt m√°r 1941-ben minden ok n√©lk√ľl intern√°lt√°k 9 h√≥napra. M√°rcius 19.-e ut√°n az eddig is ellenszenves hangulat m√©g sokkal rosszabb lett. Bet√∂rt√©k a zsid√≥ templom ablakait, megvert√©k a f√©rfiakat, ha kimentek az utc√°ra. M√°jus 10.-√©n kellett a gett√≥ba k√∂lt√∂zni. Mi fiatalok kij√°rtunk hadimunk√°ra. Munkajegyet kaptunk, de sem √©lelmet, sem fizet√©st. A gett√≥ba sem lehetett semmif√©le √©lelmet bevinni. A gett√≥t √°lland√≥an csendŇĎr√∂k ŇĎrizt√©k, akik rendszeresen fosztogatt√°k a lak√≥kat. Mikor reggelenk√©nt munk√°ra vittek ki benn√ľnket, a kereszt√©ny fiatals√°g g√ļnyos megjegyz√©sekkel illetett √©s cs√ļfolt minket. Ezt nem mern√©m √°ll√≠tani ugyanakkor az idŇĎsebbekrŇĎl. A r√©gi vil√°g emberei nem √©rtett√©k a propagand√°t, nem is t√∂rŇĎdtek vele √©s ha tal√°n nem is szerett√©k sz√≠v√ľkben a zsid√≥kat, amint √≠gy meggyal√°zva l√°tt√°k hajtani ŇĎket, mint a barmokat, esz√ľkbe jutott, hogy ezek is csak emberek. Embervoltunk miatt sajn√°ltak egy kiss√©. A doh√°nybev√°lt√≥ba j√°rtunk be dolgozni. A feletteseink, az igazgat√≥k rendesek, j√≥k √©s embers√©gesek voltak, de a munk√°sok rosszak √©s ker√ľltek. 3 h√©tig voltunk itt. A hangulat √°ltal√°ban bizakod√≥nak mondhat√≥, az elt√∂lt√∂tt 3 h√©t alapj√°n azt gondoltuk, hogy val√≥ban csak munk√°r√≥l van sz√≥. Ezzel szemben 3 h√©t ut√°n bevittek a kis gett√≥ba, innen √öj-GyŇĎrbe, ahol vagon√≠roztak.A vagon√≠roz√°st csendŇĎr√∂k √©s n√©metek kar√∂ltve v√©gezt√©k. ElŇĎbb mindenkin j√≥l v√©gigvertek, majd 78-at t√∂mtek egy vagonba.

Tov√°bb

A mezŇĎcs√°ti gett√≥b√≥l is a miskolci t√©glagy√°r ter√ľlet√©re, majd Auschwitzba mentek a vonatok. Mint a k√∂vesdibŇĎl. A Degob.hu oldalon tal√°ltam ezt az R.R monogramhoz tartoz√≥ besz√°mol√≥t (k√∂sz No√©mi).

Nyolc nap ut√°n bevagon√≠roztak √©s Miskolcra a t√©glagy√°ri gett√≥ba vittek be, de itt is mind√∂ssze h√°rom napot t√∂lt√∂tt√ľnk. A gazdagabbakat nagy ver√©sek k√∂zepette vallatt√°k a csendŇĎr√∂k. √Ālland√≥an csak azt hallottuk, hogy kivisznek Magyarorsz√°gr√≥l, de hogy hov√°, azt nem tudtuk. 06. h√≥ 11-√©n bevagon√≠roztak, 80-t egy vagonba, sem vizet, sem pedig WC v√∂dr√∂t nem kaptunk. A vonatot t√°bori csendŇĎrs√©g k√≠s√©rte, Kass√°n azut√°n √°tvett√©k a szerelv√©nyt a n√©metek. Az SS-ek az eg√©sz √ļton folyton motoztak, √©s ami √©rt√©kesebb holmit m√©g tal√°ltak, azt mind elvett√©k. Nem tudok r√≥la, hogy valaki pr√≥b√°lkozott volna sz√∂k√©ssel, hal√°leset nem fordult elŇĎ a mi kocsinkban.06. h√≥ 14-√©n d√©lut√°n csomagjainkat meg√©rkezt√ľnk Auschwitzba, cs√≠kos ruh√°s lengyel h√§ftlingek fogadtak, r√°nk sz√≥ltak, hogy csomagunkat hagyjuk a vonatban lesz√°llva, pedig √∂t√∂s sorba k√ľl√∂n-k√ľl√∂n fel√°ll√≠tott√°k a nŇĎket √©s f√©rfiakat, majd elindultunk a f√ľrdŇĎbe, ahol leny√≠rt√°k hajunkat √©s minden holminkat elszedt√©k, hely√©be pedig rongyruh√°kat kaptunk, feh√©rnemŇĪ n√©lk√ľl. A B/3 l√°gerbe ker√ľltem, 1200-an egy blokkba.

Advertisement

Egy m√°sik t√ļl√©lŇĎ, a Borsod megyei takar√©k vezetŇĎj√©nek a gyermeke √≠rja:

M√°jus k√∂zepe t√°j√°n elvittek a di√≥sgyŇĎri t√©glagy√°rba, vonaton, ami belef√©rt a h√°tizs√°kba, el lehetett vinni. Minden apr√≥ holmit elszedtek, ami csak √©rt√©kesnek l√°tszott. A t√©glagy√°ri barakk, ahol el oltunk helyezve, oldalt nyitott volt, a f√∂ld√∂n fek√ľdt√ľnk. Bent kib√≠rhatatlan volt a levegŇĎ, m√°r nem is f√©rtem el, ink√°bb a mezŇĎn aludtam. K√∂zhonyha is volt itt. Itt sem dolgoztunk. Itt m√°r SS-ek voltak, ezek is vertek, annyira vertek, hogy t√∂bb ember ennek k√∂vetkezt√©ben meg is halt / nevekre sajnos nem tudok visszaeml√©kezni/. M√©g itt sem √°rult√°k el utunk c√©lj√°t, csak mi rem√©lt√ľk, hogy az orsz√°g belsej√©be visznek el munk√°ra. Beosztott√°k az egyes transzportokat, mi a negyedik transzporttal ment√ľnk. Vagononk√©nt 75-en ment√ľnk, indul√°skor kaptunk vizet. Kass√°ig csendŇĎr√∂k k√≠s√©rtek, ott a n√©metek vettek √°t. Itt m√°r l√°ttuk,. Hogy Lengyelorsz√°g fel√© vezet az utunk. J√ļnius 8-√°n meg√©rkezve a d√©lut√°ni √≥r√°kban Auschwitzba, lesz√°ll√≠tottak, a csomagokat azonban mind fent kellett hagynunk a kocsikban. Lesz√°llva h√°rmas sorokban fel√°lltunk, √©n √©desany√°mmal voltam egy√ľtt, azonban csakhamar egy n√©met tiszt k√ľl√∂nv√°lasztott, az√≥ta sem tudok szeg√©ny √©desany√°mr√≥l. Bevittek a fertŇĎtlen√≠tŇĎbe, lev√°gt√°k a hajamat, adtak egy rongyos ruh√°z √©s azut√°n beraktak egy barakkba.

‚ÄĒ‚ÄĒ-

√öjabb szem√©lyes k√∂zl√©s. R√©gebben voltak a PetŇĎfi utc√°ban IzraelbŇĎl Groszmann-lesz√°rmazottak. Most m√°r arrafel√© lehet csak megk√∂zel√≠teni a Groszmann√©k h√°z√°t. A fŇĎucca felŇĎli kocsmabej√°ratot befalazt√°k. K√©rdezŇĎsk√∂dtek, de az akkori Groszmann-h√°zba nem jutottak be, mert nem voltak otthon. Groszmann Mikl√≥s ,a szat√≥cs csal√°dfŇĎ √©s Gy√∂rgy Oszk√°r nevŇĪ 1922-ben sz√ľletett fia sincs rajta az √°ldozatok list√°j√°n.

Advertisement

Itt van Gy√∂rgy Oszk√°r sz√ľlet√©si anyak√∂nyv√©bŇĎl egy r√©szlet:

2014. m√°jus 19. H√©tv√©g√©n Cser√©pfaluban kutattam. Vittem a majdnem hat√©ves gyermekem is. Gyerekkel kutatni nem lehet. Ezt is megtanultam. A kutat√°s nagyon egoista mŇĪfaj, nincs alkalmazkod√°s, nincs kompromisszum csak megy elŇĎre az ember az inform√°ci√≥k k√©zzel √≠rott szupersztr√°d√°j√°n. Mert olyan is van. Ilyen p√©ld√°ul a sz√ľlet√©si anyak√∂nyv.

Advertisement

Megn√©ztem az anyak√∂nyvet a hivatalban. Farmosi Zolt√°n jegyzŇĎ √ļr k√©szs√©gesen mutogatta az 1895-tŇĎl veztetett k√∂nyvet. Az egyh√°z v√©gezte elŇĎtte a mel√≥t, ez√©rt van csak 1895-tŇĎl. K√©t k√∂nyvbe √≠rt√°k be a neveket. Az egyikbe n√©vsor szerint vezett√©k, a m√°sikba pedig kronol√≥gikusan egy csom√≥ adattal. Na ezeken fogok majd v√©gigmenni ha t√∂bb lesz az idŇĎm, vagy elhozom magammal a csajom/anyuk√°m/any√≥som, hogy fel√ľgyelje a fiam.

Megkerestem Lilit a k√∂nyvebn. Kider√ľlt, hogy nem Lili volt hanem Lilla. De mindenki Lilinek nevezte, ez√©rt maradjon csak Lili a tov√°bbiakban is. √Čdesanyja Spern√°th Korn√©lia, √©desapja Groszmann Mikl√≥s szat√≥cs. Az egyik k√∂nyvben Grossmann-nak, a m√°sik k√∂nyvben Grosszmannak l√°tom a vezet√©knevet. Vajon ilyenkor mit mond a kutat√≥?

K√©t k√©p j√∂n. K√∂sz√∂n√∂m a Cser√©pfalui K√∂z√∂s √Ėnkorm√°nyzati Hivatal seg√≠ts√©g√©t.

Advertisement

H√°romperces interj√ļkat is k√©sz√≠tettem k√©t cser√©pi n√©nivel magn√≥ n√©lk√ľl. A k√©t csal√°dra mindketten eml√©keztek, Lili rossz l√°b√°ra is, de szerint√ľk nem volt t√ļl√©lŇĎ. Pedig m√°s forr√°s azt mondja, hogy volt.

Az is kider√ľlt, hogy Schwartz √Čvike nem h√°rom√©ves volt hanem h√©t. Folytatom.

2014. m√°jus 18. Groszmann Lilit Lill√°nak anyak√∂nyvezt√©k! 1926. m√°jus 6-√°n sz√ľletett.

Advertisement

2014. m√°jus 16. Neh√©z ez a kutat√≥sdi. K√©rtem szak√©rtŇĎi seg√≠ts√©get, hogyan is kell kutatni. Praktikus tan√°csok√©rt mentem a szomsz√©dba. Mit csin√°ljak a k√∂nyvekkel? Scanneljem be az aktu√°lis oldalt? A szem√©lyes k√∂zl√©s mŇĪfajt hogyan dokument√°ljam le frank√≥n? Most √©ppen nem tal√°lok egy fontos E-mailt.

‚ÄĒ‚ÄĒ

Na megvan a mail.

Mi legyen a digitalizált oldalakkal? Engedélyt kérek és közlöm mindet. Amit lehet.
A mezŇĎk√∂vesdi k√∂nyvt√°rb√≥l kaptam a MezŇĎk√∂vesdi √öjs√°g 1944. m√°jus 25-i sz√°m√°b√≥l relev√°ns r√©szeket. Dr. Nagy Barna idegengyŇĪl√∂lŇĎ, antiszemita √©sat√∂bbi √≠r√°s√°nak a c√≠me: S√©ta a gett√≥ k√∂r√ľl...

Advertisement

Braham ezt írja a gettósítás kommunikációjáról:

a MezŇĎk√∂vesdi √öjs√°g c√≠mŇĪ lap a lez√°rt ter√ľlet k√∂r√ľli helyzetjelent√©sekkel, az izraelit√°k ‚Äěhivat√°sszerŇĪen ŇĪz√∂tt erk√∂lcs √©s nemzetm√©telyezŇĎ munk√°j√°nak" r√©szletez√©s√©vel, valamint a gazdas√°gi ‚ÄěŇĎrs√©gv√°lt√°s" szorgalmaz√°s√°val igyekezett a k√∂zv√©lem√©ny √°ltal nemcsak elfogadtatni, hanem t√°mogattatni is.

Címlap:

Advertisement

Folytat√°s:

A m√°sik √≠r√°sban az √ļjs√°g√≠r√≥ t√°rgyilagosan le√≠rja a k√∂vesdi gett√≥ mŇĪk√∂d√©s√©nek a rendj√©t. 3000 pengŇĎt vihettek be √©s 50 kg tŇĪzif√°t fejenk√©n, a t√∂bbi vagyonukat z√°r al√° vett√©k. A k√∂vesdi gett√≥ 37 h√°zb√≥l √°llt a H√°rsfa utca k√∂rny√©k√©n. Klikkre nagyul az √≠r√°s. EXPAND!

Advertisement

Nagyon k√∂sz√∂n√∂m a MezŇĎk√∂vesdi K√ĖZKINCS-T√ĀR Nonprofit Kft. V√°rosi K√∂nyvt√°ra seg√≠ts√©g√©t.

Holnap a cserépi anyakönyvekben keersgélek.

2014. m√°jus 15. Tal√°ltam egy √ļjabbb √≠r√°st. Huseby-Darvas √Čva egy 1990-es k√∂tetben megjelent dolgozat√°ban a cser√©pi deport√°l√°sokr√≥l √≠rt. Cser√©ipekkel besz√©lgetett. Valaki azt mondta, hogy Schwarcz Gyurka 10 √©ves lehetett 1944-ben. Angolul van, majd leford√≠tom r√©szletesen. Teh√°t a szemtan√ļ, aki a suliban Schwarcz Gyurka m√∂g√∂tt √ľlt azt mondta, hogy Gyurka m√°r nem f√©rt fel a teheraut√≥ra, ez√©rt a katona azt mondta a sofŇĎrnek, hogy "gyors√≠ts azt√°n hirtelen f√©kezz!" √ćgy lett hely a teheraut√≥n Gyurk√°nak. Sosem l√°tt√°k ŇĎt t√∂bbet. Schwartz √Čvik√©rŇĎl m√©g azt besz√©lt√©k Cser√©pben, hogy az Auschwitzba tart√≥/√©rŇĎ vagonr√≥l ki-bepakol√°s k√∂zben z√ļzta √∂ssze ŇĎt a teheraut√≥. H√°rom√©ves volt.

Advertisement

2014. m√°jus 14.

A nyolc meghalt cser√©pi list√°j√°t egy k√©ziraton is megtal√°ltam. A Yad Vashem dokumentumos arch√≠vum√°nak szkennelt√©k be Lang Jakab √©s Eisler Mih√°ly M√°rt√≠rok K√∂nyve c√≠mŇĪ k√©zirat√°t. A m√°sodik oldalt nem tettem be ide, ezen az olvashat√≥, hogy mindannyian Auschwitzban haltak meg. Egy m√°sik forr√°s szerint Schwartz ErnŇĎ Mathausenban hunyt el. De a Yad Vashem adatb√°zis√°ban van egy m√°sik Schwartz ErnŇĎ aki Auschwitzban halt meg. Lehet, hogy k√©t Schwartz ErnŇĎ √©lt Cser√©pfaluban 1944-ben?

Advertisement

Innen: Yad Vashem

List of Jews from Mezokovesd and the Mezokovesd vicinity who perished during the Holocaust, and list of survivors who contributed toward the establishment of the local monument

Advertisement

‚ÄĒ-

√ćrt a k√∂vesdi k√∂nyvt√°r.

 • Kaptam 1944-es szkennelt oldalakat a MezŇĎk√∂vesdi √öjs√°gb√≥l.
 • A k√∂vesdi holokauszteml√©kmŇĪrŇĎl is kaptam inf√≥kat. 1956-ban m√©gsem rombolt√°k le csak elvitt√©k Miskolcra. Volt egy eml√©kt√°bla is azt rombolt√°k le. Akkoriban kicsit megint fasiz√°l√≥d√°s t√∂rt√©nhetett MezŇĎk√∂vesden. Zsid√≥kat ekkor is el√ľld√∂ztek.
 • A Nagy K√°roly f√©le monogr√°fi√°b√≥l is id√©zett Ongain√© Juh√°sz M√≥nika mezŇĎk√∂vesdi k√∂nyvt√°ros. Ebben az is olvashat√≥, hogy k√©t cser√©pi t√ļl√©lŇĎje is van a holokausztnak. Groszmann Gy√∂rgy lehet az egyik.
  De. A Cser√©pfalu h√©t √©s f√©l √©vsz√°zada c√≠mŇĪ kiadv√°ny primer forr√°sait kutatom. Teh√°t a monogr√°fi√°b√≥l m√©g nem id√©zek.

Advertisement

‚ÄĒ-

Hetven √©vvel ezelŇĎtt ma indultak az elsŇĎ vagonok Auschwitzba. Ny√≠regyh√°z√°r√≥l. A kiv√°l√≥ menetrend blogon olvastam. H√°tha innen is megtudok majd √ļjabb inf√≥kat.

"Akkor a csendŇĎr ezredes tisztjeivel megint kiv√°lt a csoportb√≥l, s mag√°hoz h√≠vatta a k√∂rzet t√∂rzsŇĎrmestereit √©s fŇĎt√∂rzsŇĎrmestereit. Utas√≠t√°sokat adott nekik ‚Äď a Hitler-bajszos t√∂rzsŇĎrmesterek √©s a par√°d√©skocsis-bajszos fŇĎt√∂rzsŇĎrmesterek szalut√°ltak, √©s fut√≥l√©p√©sben eloszlottak a zsid√≥k sorfala elŇĎtt. Kiegyenes√≠tett√©k az elernyedten, laz√°n ŇĎd√∂ngŇĎ batyusok vonal√°t, azt√°n sz√°molni kezdt√©k ŇĎket. Mindegyik lesz√°molt hetven√∂t embert ‚Äď s a hetven√∂t√∂s ‚Äěr√©szleg" ut√°n h√°rom l√©p√©snyire r√©st nyitott k√∂zt√ľk. Amikor ezzel v√©geztek, megint jelent√©st tettek a csendŇĎr ezredesnek.

Advertisement

Ekkor a csendŇĎr ezredes elki√°ltotta mag√°t: ‚Äď Besz√°ll√°s! A kisebbik sarzsik megtoldott√°k: ‚Äď Besz√°llni, az any√°tok k ... istenit, nem hallj√°tok, zsid√≥k?"

2014. m√°jus 13. Mizser Lajos 1972 √≥ta kitŇĪnŇĎ dolgozatokban dolgozta fel sok dologgal a cser√©pi ragadv√°nyneveket. 402-t tal√°lt. T√∂bbs√©ge durv√°n s√©rtŇĎ ragadv√°nyn√©v, ez√©rt sim√°n csak cs√ļfol√≥d√≥neveknek nevezik Cser√©pben. A Herman Ott√≥ M√ļzeum 2003-as √©vk√∂nyv√©bŇĎl jegyzeteltem ki a relev√°ns tartalmakat. Az elej√©n le√≠rom, hogy honnan j√∂tt, eredt a n√©v, azt√°n a ragadv√°ny √©s az igazi n√©v, √©s m√©g magyar√°zat is van n√©hol.

 • A val√≥di n√©v eltorz√≠t√°sa: Gr√ľnbarom (Gr√∂nbaum)
 • Sz√°rmaz√°si hely, a falu valamelyik r√©sz√©rŇĎl: K√≥bi (Luk√°cs): az egyik zsid√≥ boltos fi√°t h√≠vt√°k √≠gy (egy√©bk√©nt a Jakab n√©v jiddis bec√©zŇĎje), √©s az √ľzlet mellett lak√≥ csal√°d r√≥la kapta a ragadv√°nynevet
 • Egy√©ni tulajdons√°g, k√ľlsŇĎ megjelen√©s, testi hiba: Bajuszkir√°ly (Schwarcz Jakab); S√°nta (Jakab), S√°nta gun√°r (egy zsid√≥ boltos¬≠nak volt a ragadv√°nyneve, az eredeti n√©vre senki sem eml√©kszik); Kompri (Jakab): nagy orr√ļ (kompri = burgonya); B√°natos (Groszmann J√≥zsef);
 • Uralkod√≥ jellemvon√°s: Zsid√≥ (Jakab): ravasz, csavaros √©szj√°r√°s√ļ;
 • A szava j√°r√°s√°b√≥l: Lopd teli (egy Deutsch nevŇĪ zsid√≥ boltos); Tasi
  (egy Franck nevŇĪ zsid√≥ boltos ragadv√°nyneve): tas = kacsaterelŇĎ sz√≥, a boltos ezzel zavarta el az alkalmatlankod√≥ gyerekeket;
 • Esem√©nnyel kapocsolatos ragadv√°nynevek: F√∂ldreng√©s (Reich
  Salamon): f√∂ldreng√©skor √©rkezett a k√∂zs√©gbe; J√≥kor gy√∂tt (egy Gr√ľnbaum nevŇĪ zsid√≥ boltos): √©ppen akkor nyitotta meg boltj√°t, amikor egyetlen √ľzlet sem volt a faluban; Locspocs (Schwarcz Jakab): esŇĎs idŇĎben √©rkezett a faluba; Zivatar (Klein Salamon): amikor a faluba √©rkezett, zivatar volt.

Advertisement

2014. m√°jus 12.

Nem siker√ľlt vas√°rnap Cser√©pben az anyak√∂nyves kutat√°s. Majd j√∂vŇĎ h√©tv√©g√©n. Viszont az elektronikusan is el√©rhetŇĎ Braham, Randolph L.: A n√©pirt√°s politik√°ja : a holocaust Magyarorsz√°gon c√≠mŇĪ k√∂nyvben ezt olvasom:

MezŇĎk√∂vesd gett√≥j√°t P√©terffy B√©la szolgab√≠r√≥ m√°jus 19-i, 3380/1944. sz. utas√≠t√°sa alapj√°n hozt√°k l√©tre az Arany J√°nos, a Di√≥fa, a H√°rsfa, a KŇĎrisfa √©s a SzegfŇĪ utc√°k kijel√∂lt h√°zaiban. A j√°r√°s 931 zsid√≥j√°t m√°jus 21-22-√©n gyŇĪjt√∂tt√©k √∂ssze. K√∂z√ľl√ľk 818 volt helyi illetŇĎs√©gŇĪ, 14 √©rkezett Andornakt√°ly√°r√≥l, 17 Borsodszemer√©rŇĎl, 13 G√∂mb√∂sfalv√°r√≥i, a t√∂bbi pedig kisebb falvakb√≥l. A P√©terffy √°ltal m√°jus 17-√©n kinevezett (3282/1944.) Zsid√≥ Tan√°cs Abonyi L√°szl√≥b√≥l, Braun Andorb√≥l, Forg√°cs Ign√°c-b√≥l, Jungreisz Andor rabbib√≥l, Neumann S√°ndorb√≥l √©s Schwarcz Gyul√°b√≥l √°llott. P√©terffy j√ļnius 5-√©n oszlatta fel a Zsid√≥ Tan√°csot (3641/3.-1944.), miut√°n a zsid√≥kat deport√°l√°sra Miskolcra sz√°ll√≠tott√°k √°t.

Advertisement

A kisebb falvakban vannak a cser√©piek, tal√°n ezen a vonalon j√°rva kider√ľl pontosan, hogy h√°ny fŇĎt deport√°ltak Cser√©pfalub√≥l. KilencrŇĎl tudok ma.

K√∂zben felvettem a kapcsolatot a mezŇĎk√∂vesdi k√∂nyvt√°rral is, ott megvannak, (r√°ad√°sul be is vannak scannelve!) a 44-es helyi √ļjs√°gok.

Ez a térkép a Borsod Vármegye térképe
Innen: Randolph L. Braham, A magyarországi holokauszt földrajzi enciklopédiájából, I. kötet. Park Könyvkiadó, Budapest, 2010, pp. 616-634

Advertisement

2014. m√°jus 9.

Van m√°r sajt√≥k√∂zlem√©ny √©s Facebook-event is. Vas√°rnap megn√©zem a sz√ľlet√©si anyak√∂nyveket Cser√©pfaluban.

Advertisement

2014. m√°jus 8.

√ćrt a fantasztikus BAZ-megyei lev√©lt√°r!

Kifejezetten Cser√©pfalu √©s MezŇĎk√∂vesd izraelita k√∂z√∂ss√©geire vonatkoz√≥ irategy√ľttesek (p√©ld√°ul hitk√∂zs√©gi, iskolai vagy egyes√ľleti iratok) nem ker√ľltek az int√©zm√©ny√ľnk kezel√©s√©be, de a korabeli k√∂zigazgat√°si szervek iratai k√∂z√∂tt √©rdemes a t√©m√°ra vonatkoz√≥ forr√°sok ut√°n kutatni. Az al√°bbi dokumentumokat aj√°nljuk a figyelm√©be:

V. 126. Cserépfalu nagyközség iratai.

1-3. k√∂tet: k√©pviselŇĎtest√ľleti jegyzŇĎk√∂nyvek 1911-1950.

7. kötet: mutatókönyv 1900-1944. (Ennek segítségével kutathatók a 4-5. dobozban tárolt dokumentumok: általános iratok 1900-1944).

Advertisement

√ćgy lesz kedves BAZ-megyei lev√©lt√°r.

M√°s:

Tal√°ltam egy interj√ļt, ami Cser√©pfalvi Imr√©vel k√©sz√ľlt 1981-ben. Elk√©rtem egy r√©szt, felnyomtam a Youtube-ra. Eddig azt hittem, hogy Cser√©pfaluba menek√ľlt egy kis ideig de ez nem igaz mert Egerbe. Megkavart a riporter √ļr. √ćrtam belŇĎle bejegyz√©st a flau 1-re.

Advertisement

2014. m√°jus 6.

Megvolt az elsŇĎ d√∂bbenet.

Marha egyszerŇĪ √≠rk√°lni olyanokat, hogy deport√°l√°s, meg√∂lt√©k, holokauszt, gett√≥, n√°ci. De amikor m√°r a t√∂rt√©netet kezdem felfogni onannt√≥l neh√©z √≠rni.
Tegnap csapott bel√©m elŇĎsz√∂r ez az eg√©sz sztori.

Advertisement

√Čs akkor √≠rom is tov√°bb.

A 88 √©ves cser√©pi Kl√°ra n√©ni Groszmann Lili bar√°tnŇĎje volt. 17-18 √©vesek lehettek 1944-ben. Kl√°ra n√©ni l√°tta ahogy Lilli csal√°dja k√©t - a falut√≥l kapott - lovaskocsival t√°vozik MezŇĎk√∂vesdre, a gett√≥ba. Sokan kint √°lltak az utc√°n √©s d√∂bbenten n√©zt√©k, hogy mi t√∂rt√©nik '44 m√°jus√°nak v√©g√©n. Szerett√©k a csal√°dot. Groszmann Lilinek rossz volt a l√°ba ez√©rt j√°r√°sseg√≠tŇĎt haszn√°lt. Kl√°ra n√©ni azt is elmondta, hogy miut√°n Groszmann√©kat elvitt√©k √ľresen √°llt a h√°z, nem k√∂ltoz√∂tt oda senki, nem k√∂lt√∂ztettek oda senkit.
√öj inf√≥ az is, hogy Groszmann Gy√∂rgy visszaj√∂tt a h√°bor√ļb√≥l. Egyed√ľlik√©nt a csal√°db√≥l. T√ļl√©lte. K√©sŇĎbb eladta a h√°zat √©s k√ľlf√∂ldre ment. √ćgy tudja Kl√°ra n√©ni. Lesz vele interj√ļ is. Majd.
Nehéz.

2014. m√°jus 5.

A kutat√°som k√ľl√∂nb√∂zŇĎ forr√°sb√≥l pr√≥b√°lja √∂sszerakni a holokauszt cser√©pi √°ldozatainak t√∂rt√©neteit.
A szem√©lyes besz√©lget√©sekben az az izgalmas, hogy n√©ha rosszul eml√©kszik az eml√©kezŇĎ. ElsŇĎk√©nt majdnem megb√°ntottam egy fals inf√≥ miatt Dr. T√≥th K√°rolyt, akinek az √©desapja boltos volt. Azt mes√©lt√©k, hogy a Groszmann-bolt volt az a bolt, ahol T√≥th√©k laktak a h√°bor√ļ ut√°n, de ez egy nagy nemigaz. A Groszmann-bolt a katolikus templom m√∂g√∂tt volt kettŇĎvel.
Lev√©lt√°ri forr√°sok, sz√ľlet√©si anyak√∂nyvek mellett persze a k√∂z√∂ss√©gi webet is haszn√°lom. A Facebookon keresek √©s √≠rk√°lok hasonl√≥ vezet√©knevŇĪ felhaszn√°l√≥knak. Eddig nem kaptam sok relev√°ns inf√≥t. Felvid√©ki Groszmannok √≠rtak, de kaptam v√°laszt egy olyan Groszmannt√≥l akinek a d√©dapja - b√°r a m√°sik √°gi - dolgozott Cser√©lpfaluban a m√ļlt sz√°zadban.

Advertisement

Plak√°t is k√©sz√ľl az eml√©ks√©t√°hoz. Mert plak√°t az kell. Ilyesmin gondolkodom. A Yad Vashem k√∂zpontt√≥l k√∂lcs√∂n√∂ztem a plak√°t h√°tter√©t.

2014. √°prilis 30.

Megn√©ztem a Magyarorsz√°g iparosainak √©s kereskedŇĎinek czim- √©s lakjegyz√©ke 1885. c√≠mŇĪ kiadv√°nyt. Ebben a k√∂tetben a legut√≥bbi ipartest√ľleti f√∂lv√©telek hivatalos adatai alapj√°n van egy lista.
A 19. században vagyunk Cserépfaluban.

Advertisement

 • Korcsm√°ros: Schwarcz Adolf
 • FŇĪszerkereskedŇĎ: Schvarcz J√≥zsef, Schwarcz Adolf
 • M√©sz√°ros: Schvarz J√≥zsef, Sperv√°th Ign√°cz, Schwarz Adolf
 • Szat√≥cs: Schwarz Adolf
 • VegyeskereskedŇĎ: Flauk J√≥zsef, Deutsch J√≥zsef, Spern√°th Ign√°cz

Spern√°th Ign√°cz a lenti list√°ban l√©vŇĎ Spern√°th DezsŇĎ √©s Menyh√©rt √©desapja.
Flauk J√≥szef pedig val√≥sz√≠nŇĪ, hogy Flauk Fanni √©desapja. Vagy itt, vagy ott el lett √≠rva a neve. A Spern√°th-Sperv√°th is guzmis. Groszmann√©k sehol.

Advertisement

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár

2014. √°prilis 29-e van.

 • Az 1941-es n√©psz√°ml√°skor 9 izraelita vall√°s√ļ szem√©lyt √≠rtak fel a cser√©pi list√°ra
 • Az Oszlai t√°jh√°zban zsid√≥ deport√°ltak voltak a h√°bor√ļ alatt.
 • A Groszmann-bolt a katolikus templom m√∂g√∂tt volt kettŇĎvel. Most is lakj√°k.
 • Schwartz√©k a mostani Coop-bolt ut√°ni sarkon laktak. Nem lakik most ott senki, elad√≥ a sarki h√°z.
 • 1944. m√°jus 19-√©n P√©terffy B√©la utas√≠t√°sba adta, hogy az 1941-es n√©psz√°ml√°l√°si adatok szerinti 9 cser√©pi zsid√≥ sz√°rmaz√°s√ļ ember m√°jus 22-ig k√∂lt√∂zz√∂n a k√∂vesdi gett√≥ba.
 • 1944. j√ļnius 5-√©n a k√∂vesdi gett√≥b√≥l a miskolci t√°glagy√°r ter√ľlet√©n kialak√≠tott gett√≥ba vitt√°k a cser√©pieket. Majd indultak a vonatok Auschwitzba.
 • A budapesti Holokauszt Eml√©kk√∂zpont 8 √°ldozatr√≥l tud. Ňźk Cser√©pben laktak mind.
 • A jeruzs√°lemi Yad Vashem k√∂zpont tov√°bbi 16 Cser√©pben sz√ľletett √°ldozatot tart nyilv√°n. Legal√°bbis ennyit raktam √∂ssze az inform√°ci√≥kb√≥l.
 • Itt van a mostani n√©vsor:
 • Grosz Miskha (1877-1944, Auschwitz),
  Groszmann Kornélia (1893-1944, Auschwitz),
  Grosz Mikl√≥s (1899-eltŇĪnt),
  Groszmann Lili (1944 Auschwitz),
  Groszmann P√°l (1944 Auschwitz),
  Groszmann Zolt√°n (1907-1945, Csernovic),
  Gutmann S√°muel (1872-1944, Auschwitz),
  Kardos Ervin (1926-1944, Sopronb√°nfalva),
  Kohn Regina (1910- eltŇĪnt),
  Groszmann Gizella (1893-1944, Auschwitz),
  Schwartz Leni (1880-1944, Auschwitz),
  Reich Desider (1907-1944, Leitmeritz),
  Schwarcz Imre Ottó (1933-1944, Auschwitz),
  Klein Irén (1907-1944, Auschwitz),
  Schwarcz ErnŇĎ (1906-1945, Mathausen),
  Schwartz György (1944, Auschwitz),
  Schwartz √Čvi, (1944, Auschwitz)
  Spern√°t DezsŇĎ dr., (1883-eltŇĪnt)
  Spernat Menyhért, (1883-1944, Miskolc)
  Frank Fanni (1870-1944, Auschwitz),
  Klein Menyhért (1902-1944, Pozsonyliget),
  Klein Adolf (1894-eltŇĪnt),
  Schwartz Ter√©zia (1888-eltŇĪnt)
  Klein K√°roly √Ārmin (1899-1945, Sopronb√°nfalva)
 • Ňźk Cser√©pfaluban sz√ľlettek √©s mindannyian a holokauszt √°ldozatai.
  Na jó.
  Schwartz Imre Tiszaf√ľreden sz√ľletett, de Cser√©pben √©lt a II. vil√°gh√°bor√ļban.